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Subject: Your letter dated 31 October 2016 (EMA/612324/2016)

Dear members of the AASC Secretariat,

President Juncker, Vice President Georgieva and Commissioner Oettinger have asked me to 
reply on their behalf to the letter dated 31 October 2016 that you have jointly addressed to 
them and to me.

By this letter, you request the formal recognition of the Assembly of Agency Staff 
Committees (AASC) as "an acknowledged partner of the European Commission when in 
social dialogue with the agencies' staff members". You also make a series of observations 
regarding the existence of a "due social dialogue" in the agencies on provisions implementing 
the Staff Regulations.

Please be assured that the Commission fully appreciates the added value of the AASC, in 
particular in drawing the attention of the Commission to general issues affecting agencies.

As regards your request for a formal recognition of the AASC as partner of the Commission 
when in social dialogue with the agencies' staff members, I would like first of all to emphasise 
that the agencies are independent bodies and that the Staff Regulations do not provide for the 
Commission to intervene in the social dialogue within the agencies.

In addition, when it comes to social dialogue within agencies, the Staff Regulations limits the 
formal interlocutors to the agencies' Staff Committees, the trade unions and staff associations 
(OSPs), and (a) potential common(s) staff committee(s), if duly constituted and observing the 
rules on staff representativeness.

Concerning your observations on a "due social dialogue" in the agencies on provisions 
implementing the Staff Regulations, you indicate, with respect to Commission's rules 
applicable in the Agencies pursuant to Article 110 (2) of the Staff Regulations, that those 
mies are already "set in stone", without proper consideration for the Agencies' situation, when 
submitted for opinion to the Agencies' staff committees.
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On this specific point, I would like to point out that, before being adopted, Commission's 
implementing rules go through a full social dialogue process within the Commission, in 
particular via negotiations with the recognised OSPs. As you know, and as indicated in their 
statutes, the recognised OSPs are representing not only the staff of the European Commission 
but also the one of the agencies. They benefit from autonomy to decide on the composition of 
their delegation, which can thus comprise agencies' staff representatives. As such, the 
recognised OSPs are therefore in a position to raise specific circumstances relating to the 
agencies situation during the negotiation procedure.

In any event, and as you know, Article 110 (2) of the Staff Regulations implies that it is only 
once the Commission implementing rules are adopted, if need be after consultation of the 
Staff Regulations Committee, that the Agencies may, after consulting their Staff Committees, 
seek the Commission's agreement to derogations to Commission rules required in order to 
take into account the specific situation of the Agencies. A mechanism whereby the 
specificities of the Agencies would already be taken into consideration at the time of the 
adoption of the Commission decision would actually render meaningless Article 110(2) of the 
Staff Regulations.

I would also like to point out that the agencies' staff committees are largely involved in the 
adoption process of agencies implementing rules derogating from the Commission's ones. The 
Guidelines on the implementation of Article 110(2) of the Staff Regulations (C (2014) 6543) 
clearly indicate that model decisions, when drafted, are presented to the agencies' staff 
representatives by the administration's representatives in the Standing Working Party who 
then have to report back on the outcome of the consultation. In addition, the Staff Regulations 
make it clear that an agency may derogate from the Commission's rules or adopt rules on 
other issues only after consultation of its staff committee.

Finally, regarding your statement that "the GIP [regarding temporary staff under Article 2(f) 
of the CEOS] is currently with the Commission's legal service for advice" on "impact on 
acquired pension rights of staff who change contracts", I would like to clarify that there has 
never been a question of including issues regarding pension rights in that model decision and 
that the model decision as it is remains valid.

Yours sincerely,

Copy: Mr Móriccá, Director HR.E 
Ms Saude, Head of unit HR.E.4 
Mr Roques, Head of unit HR.E.l
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